您现在的位置:首页 > 职业资格 > 考试辅导 > 2016年职称英语理工A阅读理解真题详解2

2016年职称英语理工A阅读理解真题详解2

来源:博大考神职称考试网 发布时间:2016年04月19日
导读:这篇2016年职称英语考试理工类A级考试的阅读理解的文章,这一篇文章是选择教材以外的。下面就给同学们详细的来解析一下这篇文章。

2016年职称英语理工A阅读理解真题详解

这篇2016职称英语考试理工类A级考试的阅读理解的文章,这一篇文章是选择教材以外的。下面就给同学们详细的来解析一下这篇文章。

Older VolcanicEruptions

  Volcanoes were more destructive in ancient history,not because they were bigger, but because the carbon dioxide they releasedwiped out life with greater ease.

  Paul Wignall from the University of Leeds wasinvestigating the link between volcanic eruptions and mass extinctions. Not allvolcanic eruptions killed- off large numbers of animals, but all the massextinctions over the past 300 million years coincided with huge formations ofvolcanic rock. To his surprise, the older the massive volcanic eruptions were,the more damage they seemed to do. He calculated the "killing efficiency"for these volcanoes by comparing the proportion of life they killed off withthe volume of lava that they produced. He found that size for size, oldereruptions were at least 10 times as effective at wiping out life as their morerecent rivals.

  The Permian extinction' ,for example, which happened250 million years ago, is marked by floods of volcanic rock in Siberia thatcover an area roughly the size of western Europe. Those volcanoes are thoughtto have pumped out about 10 gigatonnes of carbon as carbon dioxide. The globalwarming that followed wiped out 80 per cent of all marine genera at the time,and it took 5million years for the planet to recover. Yet 60 million years ago,there was another huge amount of volcanic activity and global warming but no massextinction. Some animals did disappear but things returned to normal within tenthousands of years. "The most recent ones hardly have an effect at all. ”Wignallsays. He ignored the extinction which wiped out the dinosaurs 65 million yearsago, because many scientists believe it was primarily caused by the impact ofan asteroid. He thinks that older volcanoes had more killing power because morerecent life forms were better adapted to dealing with increased levels of CO2.

Vincent Courtillot, director of the ParisGeophysical Institute in France, says that Wignall's idea is provocative. Buthe says it is incredibly hard to do these sorts of calculations. He points outthat the killing power of volcanic eruptions depends on how long they lasted.And it is impossible to tell whether the huge blasts lasted for thousands ormillions of years. He also adds that it is difficult to estimate how much lavaprehistoric volcanoes produced, and that lava volume may not necessarilycorrespond to carbon dioxide emissions.

41. Older volcanic eruptions did more damage thanmore recent ones because________.

A. older volcanoes were brighter

B. carbon dioxide made the earth much warmer

C. older volcanoes were hotter

D. carbon dioxide killed off life more easily

【正确答案】D

【答案解析】

第一步:划出题干信息词。本题信息词有:oldervolcanic eruptionsmoredamagemore recent onesbecause。本题问的是原因,题干是问远古火山爆发比近期的火山爆发破坏性更大是因为什么。

第二步:根据信息词回归原文。回归至原文第一段:Volcanoeswere more destructive in ancient history, not because they were bigger, butbecause the carbon dioxide they released wiped out life with greater ease.

第三步:对比分析,得出答案。本题是问原因的,重点看because后面的内容,原文句子是:butbecause the carbon dioxide they released wiped out life with greater ease.是指因为它们释放出的二氧化碳更容易毁灭生命。D选项的killedoff与原文中的wiped out属于A-B的回归,都表示“消灭,毁灭”,D选项是指因为它们能更容易的毁灭生命,与原文是一致的,因此本题正确答案为D选项。

42. Wignall calculated the killing power of thoseolder volcanic eruptions by________.

A. estimating how long they lasted

B. counting the dinosaurs they killed

C. comparing the proportion of life killedwith the volume of lava produced

D. studying the chemical composition of lava

【正确答案】C

【答案解析】

第一步:划出题干信息词。本题信息词有:Wignallkillingpowerthose older volcanic eruptions。本题是是问方式,题干是问Wignall计算出远古火山爆发的杀伤力是通过什么方式。

第二步:根据信息词回归原文。回归至原文第二段倒数第二句:Hecalculated the “killing efficiency” for these volcanoes by comparing theproportion of life they killed off with the volume of lava that they produced.

第三步:对比分析,得出答案。原文中出现了单词by,那么by后面就是具体的方式,即正确答案。重点看by后面的内容,是:comparingthe proportion of life they killed off with the volume of lava that theyproduced.将原文这个句子和C选项对比,可以发现C选项和内容和原文句子是基本一致的,表示通过比较火山释放出的熔岩的体积与杀死生命的比例计算出火山爆发的杀伤效力。因此本题正确答案为C选项。

43. When did dinosaurs become extinct?

A. 300 million years ago.

B. 250 million years ago

C. 65 million years ago

D. 60 million years ago

【正确答案】C

【答案解析】

第一步:划出题干信息词。本题信息词有:dinosaurs,extinct。本题是以特殊疑问词when开头的,是对时间的提问,题干是问:恐龙是什么时候灭绝的?

第二步:根据信息词回归原文。回归至原文第三段倒数第二句:Heignored the extinction which wiped out the dinosaurs 65 million years ago,because many scientists believe it was primarily caused by the impact of anasteroid.

第三步:对比分析,得出答案。本题是问时间的,回归至原文后着重看与时间有关的表达。which引导了一个定语从句,来修饰extinction,与时间有关的表达是65million years agomillion表示百万,即6500万年前恐龙灭绝了。C选项正是65million years ago,即6500万年前,与原文相符,因此C选项是正确的。

44. It can be inferred from Paragraph 3 that thecause of dinosaur extinction is________.

A. a political issue

B. self-evident

C. quite certain

D. controversial

【正确答案】D

【答案解析】

第一步:划出题干信息词。本题信息词有:paragraph3dinosaurs

第二步:根据信息词回归原文。回归至原文第三段倒数第二句:Heignored the extinction which wiped out the dinosaurs 65 million years ago,because many scientists believe it was primarily caused by the impact of anasteroid.

第三步:对比分析,得出答案。首先观察四个选项,可以发现ABC三个选项的意思分别是:A选项是apolitical issue(一个政治问题),B选项是self-evident(不言而喻的,不证自明的),C选项是quitecertain(十分确定的)。而D选项的controversial是指关于恐龙灭绝的原因尚有争议。再看原文,第三段其实只要是在讲火山爆发造成的许多动物的灭绝,但是第三段的倒数第二句说到:Wignall没有把恐龙的灭绝算在内,后面的because表示原因,因为许多的科学家认为恐龙的灭绝主要是由小行星撞击地球引起的。由此说明,恐龙灭绝的原因是不确定的,D选项的controversial表示“有争议的”,这是与原因相符的,因此本题正确答案为D选项。

45. What is the main thesis of the article?

A. Volcanic eruptions are not always deadly.

B. Carbon dioxide emissions often give rise toglobal warming.

C. Older volcanic eruptions are more destructive.

D. It is not easy to calculate the killing power ofa volcanic eruption.

【正确答案】C

【答案解析】

第一步:划出题干信息词。本题没有明显的信息词,但是这是一个典型的文章的主旨大意的题目。

第二步:根据信息词回归原文。按照解答文章主旨大意的解题技巧,先看文章的标题,是:OlderVolcanic Eruptions

第三步:对比分析,得出答案。文章标题是:OlderVolcanic Eruptions,把文章标题和四个选项进行对比,ACD三个选项都有标题中的关键词,只有B选项没有,因此首先排除C选项。再看文章的第一段,第一段往往也是整个文章的主旨大概括。第一段是:Volcanoeswere more destructive in ancient history, not because they were bigger, butbecause the carbon dioxide they released wiped out life with greater ease.开头就提到了:Volcanoeswere more destructive in ancient history(古代的火山更具有破坏力)。再次对比剩下的三个选项,C选项和第一段是一致的,因此本题正确答案为C选项。

   其实职称英语考试并没有我们想象的那么难,对于我们觉得难,不容易通过的原因主要有两点,要么刚开始的时候不学,后面想学了,临时抱佛脚,时间却来不及;要么急于求成,一次性学4-5个小时,其实这种方法很不好,因为学的内容太多,消化不了,学不下去,容易放弃学习,导致该掌握完的技巧和方法没有掌握完,通过不了考试。 所以,对于我们来说,只要做到提前备考提前学习,每天学习一点点,这样我们自己学起来会比较轻松,备考时间也充足,把该学的技巧和方法都坚持学完了,最后通过考试就没有问题了。<<<点击了解博大考神家庭式培训班


模拟考场
你问我答